• Vrijwilligers zijn goud waard voor een club
  • Trainer en leider Paul Caris van JO10-6 ziet positief effect op de prestaties én het plezier; ‘Vrijwilligers zijn goud waard voor een club’

    Vrijwilligers zijn het fundament van elke vereniging. Zo ook van FC Eindhoven AV. Vrijwilligers kun je nooit genoeg hebben. Zeker in een actieve voetbalclub met veel leden gaat ook veel om. Vandaar dat wij naarstig op zoek zijn naar mensen die samen met ons de handen uit de mouwen willen steken. Het is immers ook voor een goed doel: het sportieve én sociale plezier van onze spelers en speelsters.

    Wij zoeken jou! Het zou zomaar een slogan van een wervingscampagne kunnen zijn. Gelukkig zijn er al veel mensen die als deel van de blauwwitte familie onze club een arm hart toedragen. Of dat nou is als teamleider of als trainer, achter de bar, als organisator van allerlei activiteiten of terreinbeheerder. Er is altijd wel wat te doen op ons gezellige sportpark aan de Velddoornweg.

    Een van hen is Paul Caris (44). Hij is trainer en leider van JO10-6, en coördinator van de Technische Commissie voor de 8 tegen 8. Zijn zoon Jasper speelt in het team. Zijn andere zoon Thomas voetbalt in JO14-1. Inmiddels is hij als vrijwilliger vier jaar betrokken bij FC Eindhoven AV.  Daarvoor voetbalde de oudste bij DVS waar Paul zich ook al vijf jaar inzette als trainer van zijn team. Hij volgde Jasper naar FC Eindhoven die in Eindhoven bij de mini’s startte. Het was handig dat ze bij dezelfde club voetbalden, aldus Paul. Al gauw was hij daar ook trainer.

    Paul is in zijn werkzame leven partner van advocatenkantoor Taylor Wessing in Eindhoven. Naast zijn drukke baan besteedt hij al gauw zo’n tien uur in de week aan FC Eindhoven/AV. De meeste tijd zit in de trainingen, de wedstrijden en de voorbereiding. In de TC zit zo’n één à twee uur per week. De jongens beter maken, is het sportieve doel. Dat neemt Paul serieus. Hij heeft onlangs een trainerscursus bij de KNVB afgerond, na acht jaar trainerschap, die hem gelukkig bevestigde in zijn aanpak. ,,Ik was onbewust bekwaam. En nu bewust bekwaam”, grijnst hij.

    ,,Het is leuk als je kinderen kunt laten groeien als voetballer”, motiveert hij zijn inzet voor FC Eindhoven/AV.  ,,Het is ook het vinden van de juiste balans tussen hun ontwikkeling, ook als mens, en lol maken. JO10-6 speelde als team in het begin van dit  seizoen als JO9-1 in de hoofdklasse. Het was het beste amateurteam in hun leeftijd en in de regio. Ze wonnen bijna alles. Dat je zo’n talentvolle lichting mag begeleiden maakt het extra leuk. Nu spelen ze tegen oudere jongens. Daarvoor wil je kinderen weerbaarder maken. Zorgen dat ze stoïcijns worden op het veld, zich niet laten afleiden. Door daar gerichte oefenstof voor te verzinnen die verder gaat dan het trainen van traptechniek.”

    Hij kent inmiddels de waarde van ouders die zich inzetten voor een voetbalclub. FC Eindhoven AV groeit, de club heeft plannen, zoals het moderniseren van het sportcomplex, er is behoefte aan mensen die tijd en energie willen steken in de ambities. ,,Dan gaan dingen nog beter. Dat heeft een positief effect. Meer aandacht voor de kinderen. Hoe intensiever de begeleiding, hoe beter de doorstroming en dat heeft weer effect op de prestaties. Dat is heel belangrijk voor een voetbalclub.”

    Zonder vrijwilligers kan er überhaupt geen sprake zijn van voetbal, betoogt Paul. ,,In Nederland drijft het voetbal op de inzet van vrijwilligers. Misschien wel honderdduizend mensen die zich elk weekend belangenloos inzetten voor de club en dus hun kinderen, én die van anderen. Er zijn zoveel kleine dingen die moeten gebeuren. Van coaching tot het beheer van de kantine. We leven in een maatschappij van nemen en krijgen. Ik vind dat je op zijn tijd ook iets mag terug doen en geven. Ik heb waardering voor mensen die zich elke keer weer met hart en ziel inzetten. Zij zijn goud waard voor de club. Een paar uurtjes helpen, kan al het verschil maken.”

    Tekst en foto: Hans Matheeuwsen.